Eespäin

Lukusuositus: Elisa Aaltolan toimite Eläinfilosofia

Elisa Aaltolan toimittama Johdatus eläinfilosofiaan (Gaudeamus 2013) on hengästyttävä retki  eläimiin ympärillämme ja meissä, arvoihimme, toimintaamme ja maailman- ja ihmiskuvamme perusteisiin. Esitellessään uuden tieteenalan se pohtii eläinten asemaa, oikeuksia ja yksilöllisyyttä. Artikkelikokoelma on vuoden parhaita tietokirjoja.

 

Elisa Aaltola, nuori filosofi 

Elisa Aaltola on Itä-Suomen yliopiston filosofian lehtori. Hänen asiantuntija-alojaan ovat eläinfilosofian lisäksi moraali-, yhteiskunta- ja ympäristöfilosofia ja bioetiikka. Väitöskirjassaan hän vakiinnutti Suomessa eläinetiikan. Lähtökohta on kriitiikki eläintä tuotteistavia käsityksiä ja ja sen olemista puutteellisesti esittäviä teorioita kohtaan. Aaltola kysyy, voidaanko eläin nähdä yksilönä ja mitä seurauksia tällä yksilöimisellä on. Tutkija vaatii uutta moraalia ja käytäntöä näissä asioissa.

Tutkijan teokset ovat   Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

 

Aaltola on suosittu esiintyjä ja haastateltava. Hänen käsityksensä ihmisestä, luonnosta ja kummankin oikeuksista ovat selvät. Hyväksikäyttö, raha ja tehotalous leimaavat Aaltolan mukaan karjanhoitoa, ja ihmisen toiminnan taustana on usein itsepetos.

 

Artikkelikokoelman rakenne

Eläinfilosofia on poikkeuksellisen hyvin toimitettu, selkeä ja haastava. Aihettaan monipuolisesti valottava teos on alan kansainvälisten huippujen kirjoittama. Siihen luovat yhtenäisyyttä toimittajan johdantojaksot viiden osaston alussa.

Ensimmäinen osasto tarkastelee eläimen mieltä, sitä jonka olemassaolo on näihin asti kielletty. Toinen keskittyy kirjan alueen ensimmäiseen tutkijapolveen ja sen analyyttiseen, eettiseen otteeseen. Seuraava aihe on toisen filosofipolven työ, joka sanoutuu irti teorian painosta ja objektiivisuuden vaatimuksesta. Neljäs osasto luotaa ekofeminismiä, viimeinen tieteenalan nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Säkenöivissä teksteissä on yhteisenä tekijänä kohteen näkeminen itsessään arvokkaana, ei vain hyödyllisenä ja ihmiselle alisteisena olentona.

Ytimekkäät artikkelit käyvät lukijan kanssa keskustelua. Ne välittävät uutta tietoa ja näkökulmaa, ja ne ravistelevat luutuneita käsityksiä. Ylellistä kylläkin kokonaisuus on suomennettu erinomaisesti, mikä on tänään ainutlaatuista tieteellisessä teoksessa. 

 

Lajien ja sukupuolten eriarvoisuus ja lihan sukupuolipolitiikka

Aaltola on saanut kirjaan huipputekstejä. Mukana ovat myös eläinetiikan perustaja, bioeetikko  Peter Singer ja oikeustieteen ja etiikan professori Martha Nussbaum. Mielenkiintoisia kirjoittajia ovat Elisa Aaltolan lisäksi myös etiologian professori Marian Stamp Dawkins, kirjallisuuden professori Josephine Donovan ja biolääketieteen ym. professori Bernard E. Rollin, muita unohtamatta. 

Tässä ei ole mahdollista esitellä artikkeleita syventyvästi. Sen sijaan luettelen muutamia otteita näkökulmien ilotulituksesta. Niitä ovat kärsimyksen huomioon ottaminen, eläimen tapa jäsentää todellisuutta ja sen kognitiiviset kyvyt, jokaiselle elolliselle olennolle kuuluvat hyvinvointioikeudet, lajien tasa-arvo/eriarvoisuus, liha patriarkaatin symbolina, lihan sukupuolipolitiikka, eläimen ja ihmisen kykyjen ja kommunikoinnin rinnakkaisuus, kielen luomien rajojen purku, tunto olemisen perusasiana...

Eläinfilosofia kyseenalaistaa ihmiskeskeisyyden ja kurkottaa kokonaisuuteen, jonka ilmentymiä kaikki olennot ovat. Kokoelma vie lukijan oman lajimme rajoille ja panee meidät hetkeksi katsomaan asioita eläimen silmin ja aistimaan sen aistein. - Hetkinen, eikö ihminen olekaan maailmankaikkeuden keskus?

 

Elisa Aaltola (toim.): Johdatus eläinfilosofiaan. Suom. Johanna Koskinen. Gaudeamus 2013

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos Katriina, että tuot tänne näin olennaisen asian.
Kysymystä eläinten oikeuksista pitäisi muidenkin kuin filosofien pohtia.
Venäjän presidentinkin.

http://www.tamperelainen.fi/blogit/margareta-blafi...

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa