Eespäin

Merike Vardja ja virolaisnäkökulma Väinö Linnan romaaniin

Tuntematon sotilas voisi olla apuna, kun virolaiset etsivät nyt maalleen ja kansalleen uutta identiteettiä. Näin arvelee FT Merike Vardja, joka väitteli Jyväskylän yliopistossa 2006 Väinö Linnan romaanista.

Virossa Tuntematon sotilas oli vapaasti saatavilla vasta 1990-luvulla. Romaani oli tosin ilmestynyt viroksi jo 1957 Kanadassa Helmi Ellerin käännöksenä. Virossa se julkaistiin Ellerin ja Endel Mallenen käännöksenä 1996. Tuntemattoman alkuperäiskäsikirjoitus eli Sotaromaani ilmestyi viroksi 2006.

Merike Vardjan tutkimuksen polttopisteessä on Linnan ihmiskuvaus. Henkilöhän on kirjallisuudessa rakennettu sanoista, mutta sepitteellisenäkin hän on oikean ihmisen näköinen. Aristoteleen kanta oli, että toiminta luo henkilön – tapaamme hänet toiminnassa.

Väitöskirjassa osoitetaan, että jokaisessa Tuntemattoman henkilössä on jokin universaali ominaisuus, mutta he eivät ole jähmeitä henkilötyyppejä. He ovat jokainen yksilöitä ja puhuvat omalla äänellään. Miehet kehittyvät ja suorittavat: maskuliinisuus on suorituksia ja velvollisuuksia, naiseus on valmista, annettua. Vardjan mukaan mies pelkää epäonnistua, mikä asettaa hänet jatkuvaan paineeseen.

Linna kuvaa henkilönsä äärimmäisissä tilanteissa, jolloin esille tulevat heidän tärkeimmät piirteensä. Vardja korostaa myös fokusta, näkökulmaa, josta tapahtumia ja henkilöitä katsellaan romaanissa. Kerronta on sanallista, fokalisaatio ei-sanallista.

Vardja analysoi jokaisen henkilön ja taulukoi lopuksi tutkimustuloksensa. Koskela on monimutkainen ja ristiriitainen henkilö, jossa on sankarille tunnusomaisia piirteitä ja joka haluaa hankalassa tilanteessa tehdä parhaansa. Honkajoki parodioi ja ivaa; hän on moniroolinen näyttelijä.

Esille tulee Tuntemattoman draamallisuus. Ihmiset rakentuvat sekä puheestaan että toiminnastaan. Upseerien puhe on pitkälle monologista, kun he tavoittelevat auktoriteettiasemaa, miesten puhe dialogista.

Vardja osoittaa Tuntemattoman sotilaan vastaanoton merkillisyydet. Yksi niistä on V.A. Koskenniemen jyrkän kielteinen kanta Linnan lottakuvaukseen.

FT Merike Vardja kertoo tutkimustyöstään ja romaanista kolumnissaan, joka ilmestyi Väinö Linnan seura sivuilla:

 

  • Lisäksi suuret sotaromaanit ovat – paradoksaalista kyllä – periaatteellisesti pasifistisia, ja ne saavat miettimään sotien syitä, luonnetta ja yleisyyttä, miksi sodat eivät vieläkään ole loppuneet ym. Linnankin teos voi auttaa ketä tahansa miettimään, mikä elämässä on tärkeää. Näin vakuuttaa – omalla tavallaan – myös Kristian Smedsin postmoderninen tulkinta Tuntemattomasta sotilaasta, joka vastaa täydellisesti uuden sukupolven ja aikakauden haasteisiin.

 

Merike Vardja on paitsi Linna-tutkija, myös pedagogi ja monien oppikirjojen kirjoittaja. Hän on julkaissut väitöskirjansa jälkeen Suomessa kolme erinomaista artikkelia Lassi Nummesta. Ne valottavat Nummen lyriikkaa eurooppalaisesta näkökulmasta.

 

Lähteet

Tomi Tuomaala: ”Universaaleja hahmoja suksilla.” Keskisuomalainen 9.11.2006.  

Merike Vardja: "Lassi Nummi luuletajana." Teoksessa Mutta kun olen runoniekka. Juhlakirja Lassi Nummelle. Toim. Katriina Kajannes. Helsinki ja Jyväskylä 2008: Lassi Nummen seura ja Ilias.

Merike Vardja: "Linnusilmil: ruum ja perspektiiv Lassi Nummi luuletustes." Teoksessa Elämä, kyllä. Luemme Lassi Nummea. Toim. Katriina Kajannes & Mikko Turunen. Joensuu 2012: Kustannusosakeyhtiö Hai.

Merike Vardja: Tegelaskategooriad ja tegelase kujutamise vahendid Väinö Linna romaanis ”Tundmatu sõdur” [Henkilökategoriat ja henkilökuvauksen keinot Väinö Linnan romaanissa Tuntematon sotilas]. Jyväskylä Studies in Humanities 64. Jyväskylä: University of Jyväskylä 2006.

Merike Vardja: "Öö hingus: Lassi Nummi luulest eesti lugeja pilguga." Teoksessa Mutta kun olen runoniekka. Juhlakirja Lassi Nummelle. Toim. Katriina Kajannes. Helsinki ja Jyväskylä 2008: Lassi Nummen seura ja Ilias.

Väitöstiedote, Jyväskylän yliopisto.  https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2006/10/tiedote-2009-10-01-20-2...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomessa Merike Vardja on julkaissut lisäksi seuraavaa:

Merike Vardja: "Tuntemattoman sotilaan ihmiskuva on yhä tuore." Hiidenkivi 6/2007, s. 34-36

Merike Vardja: [kommentti]. Artikkelissa Ilkka Malmberg: "Linna tuli luoneeksi sotakoneen." Helsingin Sanomat 18.2.2007, s. C3

Merike Vardja: [kommentti]. Teoksessa Ilkka Malmberg: Tuntemattomat sotilaat. Jyväskylä 2007: Helsingin Sanomat ja Gummerus, s.154

Merike Vardja: "Tuntematon sotilas yleisen ja kansallisen välimailla." www.vainolinnanseura.fi, 17.6.2009, Kuokaniskuja -palsta (valitettavasti ei enää näkyvissä)

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa